Solbacka 1931
Sommaren 1931 minns jag som en solig och varm sommar. Kojan låg i ett soligt läge på en sö-sluttning av en backe med strålande utsikt.
Bara efter några månader började vi kalla platsen för " Solbacka" för att inte förväxla den med N-by.
Hösten 1930 hade vi köpt en kviga av F Filen i L-ås, den kalvade på våren 31 så vi hade en ko med oss till Solbacka.Pappa hade före flyttningen byggt en liten ladugård för ett par kor på Solbacka.
Mamma som inte tidigare sysslat med vare sig lantbruk eller boskapsskötsel hade lärt sig mjölka av sin goda vän Elma från L-ås.För oss barn var det mycket som hände första sommaren på Solbacka.
Vi fick hjälpa till med det mesta bland annat att valla våra egna djur i skogen utan att vi själva gick vilse.
I Solbacka fick vi barn även delta i arbetet med att bryta mark så att den blev odlingsbar. Vi skulle sätta potatis så havre och korn.
Första sommaren hade vi bara ett litet potatisland så pass att vi klarade oss nödtorftigt.
Pengar behövdes så pappa och min äldre bror fick börja med andra arbeten i skogen. Torpet iordningställdes på kvällar och helger. A I-sson, faster A S-s far från Trehörningen, minns jag som en snäll gammal man som var hemma och bröt mark första sommaren. Enklaste odlingsformen var myrodlingen.
Då dikades myren upp och torrlades stegvis och första sommaren sådde vi havre sedan växte gräset så vi fick foder till djuren året därpå.
1932 kom timmermannen E L från G-träsk och hjälpte pappa att timra en ny och större ladugård. Den skulle rymma fyra kor,en häst och kättar för gris och kalvar.På sommaren 1932 byggde man även väg mellan N-fors och Solbacka. Den kallades kronväg och utfördes efter anbud av flera arbetslag.Arbetet gjordes med handkraft och verktygen var spett, spade, korp och hemmagjord skottkärra med järnhjul. Ett slitsamt arbete och dåligt betalt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar