torsdag 4 oktober 2012

589. Diagnos klar

Onsdag 3 okt. var jag till läkaren som skulle utvärdera spirometer testen jag gjorde den 17 sept.
Diagnos, du har KOL. 40% nedsatt lungfunktion. Var uppriktigt sagt inte ens chockad eller förvånad. Gäller:Jobba på sluta röka för att stoppa upp farten på sjukdommen. Äta energi rik mat inget lätt mjölk eller dyl. Måndag 1 okt startar jag mitt beslut att sluta röka, så idag när jag skriver detta är det min 4:e rökfria dag och det går bra, visst känner jag suget men jag kämpar emot, vet ju att jag mår bättre. Men med en sjukdom som KOL kan man aldrig bli frisk men man kan leva med den och om man har tur så kan man leva många år till, för min del så är även åldern en avgörande faktor osv
Jag kan ha 5-10 år kvar om jag har tur. Men den här vintern tror jag kommer att visa hur sjuk mina lungor är. Sommaren har inte varit något vidare och det var då jag började undra hur det egentligen var med mig men jag har inte sökt läkare själv utan fick en kallelse, av en slup eller inte, vet jag inte men kan ha att göra med min stora användning av astma medicin, nog tur det kanske. För själv hade jag nog dragit ut i det oändliga. Har nu fått ytterligare en medicin som heter Pulmicort det är cortison och inflammation eller var det infektions hämmande, ja den skall i alla fall lindra.
Men nu är det som det är, inte lönt att grubbla på hur framtiden blir för det vet jag ju. Jag är mera orolig för mina barn o barnbarns tankar och ev oro angående min hälsa. Än så länge mår jag bra och vem vet kanske jag får må bra många år framöver.
Så är det just nu i mitt liv. Bara trava vidare, klarar ju trappor och passa de små barnbarnen lite då och då.
Klarar mig själv helt och hållet. Nu har jag börjat måla igen, idag en stor hallspegel  och den blir vit så klart och det lilla hallbordet skall också målas vit. Bra terapi på samma gång lagom motion.

Det här kortet tog jag från min balkong 30 sept. klockan 18.23 utan blixt på fullmånen solens sista strålar lyste på den så jag tyckte det var vackert att se på.