torsdag 22 oktober 2009

356. Senaste om svininfl.vaccination

Detta hittade jag, se nedan, angående biverkningar. Jag tillhör riskgrupperna, astma, och på samma gång en risk med vaccination. Så för min del tror jag inte att jag skall vaccinera mig. Jag följde min mor till läkaren i går för kontroll. Pratade med läkaren om vaccinationoch han höll med på grund av min äggallergi. Inga lätta beslut för många.

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) - 22.10.2009 14:49


Nära 200 rapporterade biverkningar
Knappt 200 rapporter om biverkningar av svininfluensavaccinet har hittills kommit in till Läkemedelsverket. Vanligast är smärta eller värk i armen runt injektionsstället, muskelvärk och milda influensabesvär.

Knappt 200 rapporter om biverkningar av svininfluensavaccinet har hittills kommit in till Läkemedelsverket. Vanligast är smärta eller värk i armen runt injektionsstället, muskel- eller ledvärk och ont i kroppen. De står får en fjärdedel av rapporterna. I övrigt handlar det framför allt om en allmän sjukdomskänsla och milda influensabesvär.

Ett antal allergiska reaktioner har också rapporterats in och där undersöker verket nu de mest uttalade fallen närmare.

Det gäller patienter som drabbats av yrsel, rödflammiga utslag, klåda och tryck över bröstet. Besvären har försvunnit efter behandling med kortison, adrenalin eller antihistamin.

Av de cirka 200 rapporterna kommer omkring 100 från sjukvården och resten från privatpersoner.

- De avviker inte från vad vi känner till sedan tidigare och vad vi förväntat oss. Den generella bilden är milda influensasymptom och lokala symtom från injektionen, säger Gunilla Sjölin Forsberg, chef för enheten för livsmedelssäkerhet.

Från tidigare studier vet man att det finns ett mörkertal när det gäller anmälda biverkningar, det verkliga antalet kan vara ungefär tio gång så stort.