söndag 23 augusti 2009

317. Byte av efternamn, lite mera historik

Detta är yngste sonens berättelse i en släktbok som skrivits om en del av byarna på
den tiden. Boken skrevs av en släkting omkr.mitten-slutet 1980-talet.Min mor har ett exemplar av boken.

Så här kunde det gå till med efternamns byte i slutet 1800-tal början 1900-tal.
Min morfar har berättat för sin son om hur det gick till när han bytte till namnet Nordfjell .
Vid konfirmationen började han skriva"Nordfjell" istället för Johansson,vid ett tillfälle såg prästen detta och skrev in "Nordfjell" som pappas efternamn i kyrkboken och namnbytet var ett faktum.
Värt att notera, är att av sex bröder hade tre olika efternamn.Den äldste hette Vallin, den andre var Nordfjell (min morfar), den tredje var Stenberg och de tre yngsta bröderna Azzz, Azzz och Hzzz kallade sig för Nilsson vilket även systrarna Azzz och Mzzz gjorde(de var 8 syskon.Det var ofta så att om fadern hette ex. Nils så fick barnen efternamnet Nilsson. I min forskning kan jag se att det går som en röd tråd genom släktet tillbaka i tiden. Döttrarna fick oftast heta ex.Nilsdotter.

Två år efter värnplikten,som fullgjordes 1905, lämnade min morfar fadershuset i L-ås och reste över till Norge. I Norge arbetade han i huvudsak i gruvor med små mellanspel i diverse andra sysselsättningar bland annat i fisksalteri i Trondhjem.

År 1909 gifte sig morfar med norskan Elin från Kristiansund.(100 år sedan i år)
De var båda födda omkr 1882-84.
Tiden efter första världskriget var en orolig tid,har mina morföräldrar berättat,de flyttade flera gånger mellan olika arbetsplatser.

Detta är en liten bit av min släkts historia på min mors sida.