onsdag 24 juni 2009

289. Idag


Solig och varm dag, så idag känns det som riktig sommar änteligen.
Jag har suttit på balkongen och lyssnat på lite musik och en deckare i min mp3 spelare. Så klart började tårarna rinna när jag hör vissa låtar så dem får jag hoppa över. Känslorna svallar över och de blir för jobbigt.
Idag har jag planterat blommorna jag köpt i krukor och sedan åkte jag på em. till kyrkogården och städade bort allt annat och grävde ned de nya med kruka och allt, men det syns inte att de är planterade i krukor för jorden täcker dem. Några små blomlådor, får står fritt.
Värmen skall hålla i sig några dagar till sägs det, förhoppningsvis mycket längre än några dar, så det gäller att hålla kontroll och vattna om det blir torrt, även om där finns sprinklers.

288. Gamla tider

Igår den 23 juni 2009 gick jag några ärenden bl.a åt min mor.
När jag kom till henne hade hon letat fram en anteckningsbok som hon sparat i många år. Där finns korta anteckningar i dagboks form om händelser. Den boken är från år 1936 då hon skrev in sitt namn endast 15 år gammal. I aug i år skall hon fylla 88 år.

Detta är för mig otroligt värdefullt det är en liten aning om hennes liv som ung flicka. Det är också recept från den tiden då hon gick i skolköket. Vilket jag också gjort efter avslutad skolgång. Vet inte om det finns något liknade idag, kanske ingår i grundskolan men man fick lära lite om näringslära, kostnad och laga lite mat.

Dessutom brukar hon skriva ned gamla visor och orden hon kommer ihåg. Alla verser är inte fullständiga men kanske går det att hitta resten via nätet, jag får forska lite där sedan.

Min mamma är duktig att sjunga och hennes syskon, liksom hennes mor var det, så det sjöngs mycket i den familjen har hon berättat.

Min syster gjorde en inspelning för flera år sedan där min mor och min moster sjöng några visor, den finns kvar.
Nu skall jag scanna in sidorna och renskriva det som är svårt att läsa eftersom boken är så gammal måste man titta noga och jag vet inte om det blir riktigt läsbart med scanning men där är ändå skrivstilen från den tiden. Och jag kan ju be mamma förtydliga.
Visst är det fantastiskt.

Tänk om man ändå hade skrivit ned eller spelat in när min mor och moster berättat om sin ungdom och uppväxt. En del finns bevarat i en släktbok men är mer allmänt.Visst min mor lever och även min moster som är 91, men min moster är inte så klar så det är möjligt, och själv glömmer man bort, tar inte med inspelnings grejerna så att säga. Själv har jag släktforskat lite på min morfars sida och hamnat på 1650 tal men jag har bara namn född o avliden.