tisdag 22 oktober 2013

629. Förändringar till det bättre

Veckan som gick var det väldigt kallt ute. Någon plusgrad på dagen men många minusgrader på kvällen och natten ändå upp till över -10gr. Löven faller och vissa träd är helt avlövade så nog är det senhöst och bara vänta på vintern. En dag har det faktiskt snöat lite glesa flingor som inte låg kvar. Nu idag regnar det och är +5gr. Inte så bättre väder med regn hela tiden.

Detta har hänt.
Middag hos min bror och svägerska den 11 okt med mina syskon och mamma. Jag hämtade och körde henne eftersom jag kan åka när jag vill och mamma vet jag aldrig stannar för länge och kör när hon vill åka hem. Middagen var utsökt, min svägerska är duktig på matlagning och annat, vi hade trevligt tillsammans alla. Mamma och jag åkte tidigare, vägen är smal och mörk, det är ett par mil att köra på en till största delen skog på var sida om vägen, så det gäller ta det lugn för den är kurvig också, där är trafikerat på morgon och eftermiddagstid, många bor där permanent och jobbar. Det är en ö med många sommarstugor men också många fasta boende.

Fredag 12 oktober kl.23:27. Idag har jag en skit dag men inte på grund av andningen utan på grund av yrsel. Går omkring som om jag var på fyllan måste lägga mig för jag blir så illamående också, så länge sedan jag hade de här yrselanfallen och hoppas verkligen det går över innan måndag.
Det började lite smått igår. Det är som att sitta i en karusell som går fortare och fortare. Första ggn jag fick det var på 90 talet bara så där helt plötsligt, låg till sängs i 4 dagar kunde inte röra mig inte ens ha ögonen öppna.Senare gjordes vattenprov på öron o näsa, fy så otäckt, blev sjösjuk, så läkaren avbröt lite tidigare.Ingen fast diagnos den gången. Sedan några år efter det 2001 gjordes en nackröntgen som visade att 4 och 6 nackkotan var något hopsjunken och förskjuten men att det inte var operativt och att jag tyvärr fick leva med det, och hade också med mitt jobb att göra felställning vid datorn som jag arbetade i hela dagarna och sedan beror det ju också på att jag levt så länge med stress och spänningar i kroppen genom min dotters sjukdomstid och förlusten av henne. Men jag har varit riktigt bra nu en länge tid och då räknar jag i månader.Jovisst, har jag fortfarande haft dagar då yrseln slagit till och jag måste ligga stilla men på senare år har den varit bättre,men så klart skulle det komma nu, hoppas det är över så jag inte raglar på vägen upp till läkaren på måndag då jag fått en tid, jag har en hel del frågor att ställa till min läkare angående min diagnos KOL, blir väl tagen för fylla då om någon ser mig.
Jag som inte ens dricker nåt starkt alls. Är så trött jämt men jag har svårt somna, jag är en riktig nattuggla men nu blir det, natti. natti.
PS. Yrseln var borta på måndag.

Måndag 14 okt. Jo,jag kan för det första konstatera att jag har en bra och faktiskt en förstående läkare som lyssnar. Det första han sa var att du ser pigg ut och jag sa det är inte allt som syns utanpå. Så är det ju.
På min första fråga svarade han att jag låg på stadie 3 och att jag låg rätt så bra på den nivå skalan efter ålder osv. Jag har 40% kapasitet av förväntade normala 70% vid min ålder.
Alltså 30% försämring men att det ändå är bra. Ingen syrebrist har 96% den ville jag också veta och han jämförde med sig själv och han hade 98%. Han förklarade att dessa olika stadier i sig hade olika grader och sa med åldern blir det alltid en liten försämring även om man är frisk men att eftersom jag slutat röka (1 år sedan nu) kommer det att gå mer i sk "normal" kurva inte så snabbt som om jag fortsatt röka.
Sedan berättade jag om hur jag mådde av Pulmicort och hur jag fick kramp i stupen vid hosta o förkylning. Då bytte han ut receptet, tar bort Pulmicort och ersätter med Symbicort turbuh.inhal.pulv 160mikrogr/4,5 mikrog/inhalation Cross ph. Sedan fick jag dessutom recept på Acetylcystein mulan brustabl. 200 mg vid behov. Dessutom pratade vi om att jag ville ha en lungröntgen och visst skulle jag få en sån om jag ville det.
Så han skulle skicka remiss och sedan kontaktar han mig om svaret från röntgen.
Jag sa att jag har nåt mer att upplysa om och då började han skratta men de handlade om mitt blodtryck, jag har halverat en tillägg på 10mg till hälften, har ett annan också Losartan 50mg och blodtrycket var ok nu också. Sedan var min fråge tid ute sa han, jag hade mer frågor, han sa synd du inte sa det när du beställde tid men det hade jag gjorde faktiskt gjort och dessutom skrivit om det i mailet jag skickat, men det var ok, jag fick säga och få svar på det viktigaste.
Så nu vänner skall här väntas på att få en röntgen och höra vad den ger. Känner mej ändå ganska nöjd trots att jag nog ändå hade trott jag inte låg så pass lågt som 3 även om det är den bättre delen av den nivån.
Jag upplyste honom om vår gruppsida för de med KOL i facebook och var de som vill kan vända sig för att hitta en länk dit och vad de skall söka på för namn. Han sa att det var väldigt bra med sådana här grupper, för då kunde man stötta varandra.
Som avslutning gick jag till apoteket för att ta ut nya medicinerna. HUGA ligen så dyr medicinen är.

Onsdag 16 okt Minns ni att jag skrev jag var till läkaren Måndagen 14 okt. och att jag begärde att få lungröntgen Blev helt paff idag onsd.16 okt. när jag hämtade posten, där fanns en kallelse till lungröntgen den 30 okt. Inte klokt så fort det gick. I övrigt tycker jag att Symbicort hjälper mycket bättre än Pulmicort gjorde, Symbicort är ju en kombination med kortison och luftrörsvidgande och långtids verkande, Ventoline hjälper direkt men inte så långvarig.
Har dessutom varit barnvakt idag några timmar i em, till barnbarnen en 2 åring (en kille) med full rulle i benen och en 5 åring (en flicka) som också vill ha en del uppmärksamhet. Det gick jättebra, klarade mig bra med andning behövde inte nån extra dos.

PS. Jag mår fortfarande mycket bättre med den nya medicinen orkar mer utan att flåsa som en tok. Inget blödande tandkött, inte lika svullen känner jag mig men fortfarande en liten heshet i rösten som man kan få vid inhal.av kortison.

Dags för årets influensa spruta nu igen. Vet inte nyttan med den har redan varit förkyld 3 ggr i år fast jag tog sprutan i fjol men vågar inte annat än ta den.