lördag 5 februari 2011

519. Del 3

Ibland var det faktiskt fest också, här är ett gruppfoto från en fest som anläggarna hade omkr. 54-55 och där den kända vissångerskan Margareta Kjellgren el om det är -qvist el -berg, kommer inte ihåg, hon var där och sjöng live.




Den ena bilden är på de stora truckar som körde inne i berget och fraktade ut bergmassorna, de här var de mindre av dem så det fanns större också. Om du tittar på bilden ser du att en av dem bär ett brett bälte, det var nödvändigt för det skakade otroligt då de körde det var för njurarnas skull de bar dem! Där nere i tunnlarna bullrade och dånade det väldigt.

Fick faktiskt själv åka med i en av truckarna en gång det var en otrolig känsla att åka rakt ned i underjorden med bara berg runt om. Idag kan man förstå vilket otroligt arbete dessa män gjorde.
                                         Under jord nere i berget

Här kör alla slags maskiner för att frakta bort jord och sten.
Bilarna från den tiden nästan alla anläggarfamiljer hade bil. Ett måste för många ställen då det var långt till större samhällen även om det fanns affär och post mm på plats.
Jag lärde mig simma i älven i Gulsele, en plats vi egentligen inte fick vara på men just där fanns en liten platå som inte var så djup och strömt. En bit utanför fanns sk stockbommmar (heter det så?) där timmer flöt utanför. Vad jag vet hände aldrig några olyckor med oss barn. Men däremot kunde det hända hemska olyckor på arbetsplatserna, det hände att berget rasade in när de sprängde, några av mina skolkamrater från första platsen vi var på miste sina pappor och det var mycket tragiskt.
Slutar för ikväll berättar mer sedan.