lördag 7 november 2009

367. Symtomer av trötthet


Det finns idag många synpunkter på alla slags symtomer på trötthet men ingen studie på hur sorg igentligen kan påverka kropp och själ eftersom de sägs sorg är inte en sjukdom men enligt mig kan den leda till många symtomer som ingår i ett sorgearbete, för ett arbete är det, det värsta har hänt och självklart påverkas hela kroppen.
Jag kan plocka ihop en hel lista av symtomer som finns i följande stycken som jag hittat på nätet och som stämmer in på mig själv. Visst stämmer de med de flesta av oss som mist barn el. nära anhörig. Frågan är varför vi skall behandlas annorlunda än dem och inte få samma rättigheter att bli sjukskrivna den tid vi behöver var och en, det är en situation som vi inte har valt och som varar livet ut. Vad tycker ni?

Sömnproblem trötthet
Om sköldkörteln inte kan producera tillräckligt med sköldkörtelhormon blir man trött, frusen, får torr hud och förstoppning. Tröttheten kommer smygande. Om det är tvärtom, att sköldkörteln är för aktiv, kan man bli varm, orolig och få svaga muskler. I båda fallen påverkas sömnen, vilket bidrar till tröttheten.

(Läs mer i 1177.se om hypertyreos – överskott av sköldkörtelhormon, och hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon. Länkar finns i kapitlet Fördjupning och länkar.)

Trötthet som beror på smärta
Att leva med smärta innebär att mycket kraft går åt till att klara av vardagen. Man blir trött och sömnen blir ofta lidande av smärtorna. Orsaken kan vara muskel- eller ledvärk. Även ett migränanfall kan leda till att man blir mycket trött innan attacken har klingat av.

Fibromyalgi är en sjukdom som kan göra så att man blir mycket trött. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och gör att man får långvarig smärta i musklerna och känner sig stel och trött. Läkaren ställer diagnosen bland annat genom att undersöka arton punkter på kroppen, så kallade tender points, där man är särskilt öm om man har fibromyalgi. (Läs mer i 1177.se om fibromyalgi. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.)

Nedstämdhet och depression
Nedstämdhet gör att man blir trött. Trots att man sover länge kan man vara trött när man vaknar. Andra symtom är dålig aptit, att man känner sig nedslagen och har brist på energi. Om nedstämdheten pågår länge och förvärras kan den övergå i en depression. Ett tecken kan vara att man vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om. Man kan känna sig rastlös, orolig och arg. Plötsliga, omotiverade vredesutbrott kan förstärka de skuldkänslor som ofta finns i bakgrunden. Skuldkänslorna kan utvecklas till en känsla av att vara mindre värd än andra och att man är en börda för sina närmaste. En depression kan också yttra sig i en rad kroppsliga symtom som förstoppning, diffusa smärtor eller aptitbrist. Det är viktigt att söka hjälp för tecken
på nedstämdhet eller depression eftersom det i dag finns effektiv behandling.

Utmattningsdepression
Om man är stressad under lång tid kan det bidra till att man drabbas av en särskild trötthet. En trötthet som även kallas utbrändhet eller utmattningssyndrom. Ofta hänger det ihop med den arbetssituation man har. Man känner sig fullkomligt tömd på energi, får dåligt minne och svårt att ta emot ny information. Det känns omöjligt att anpassa sig till nya påfrestningar och man har svårt att göra saker under tidspress. Efter bara några timmars aktivitet blir man mycket trött. Många upplever det som att ”det finns inget mer att ta av”.
Man får svårt att komma på lösningar på vardagliga problem och det känns som att hjärnan arbetar långsammare.
Ett av de viktigaste tecknen på utmattnings-depression är att det inte hjälper att vila eller sova. Man kan också få problem med sömnen, antingen genom att man vaknar tidigt utan att kunna somna om, eller vill sova hela tiden. Man blir inte sömnig på vanligt sätt utan går snarare omkring med en dov känsla av att vara sliten, utnött och öm i hela kroppen. Man kan också känna sig yr, ljudkänslig och känna symtom från hjärtat eller magen.

Kroniskt trötthetssyndrom
Kroniskt trötthetssyndrom är ett tillstånd som läkarna inte har hittat någon egentlig förklaring till. Det kännetecknas av att man sedan minst sex månader tillbaka lider av en trötthet som inte går att vila bort.
Tröttheten gör att livskvaliteten försämras och att man inte orkar lika mycket som tidigare. Många som drabbas har tidigare haft långdragna infektioner.
Några typiska symtom på kroniskt trötthetssyndrom är trötthet tillsammans med

•sämre korttidsminne eller koncentrationssvårigheter
•återkommande halsont
•ömma lymfkörtlar på halsen eller i armhålorna
•muskel- och ledvärk
•sjukdomskänsla som kommer efter ansträngning och som varar i mer än ett dygn.

Det finns varken något test eller någon undersökning som bekräftar att man lider av kroniskt trötthetssyndrom. Det är något som läkaren kommer fram till efter att ha uteslutit att man har några andra sjukdomar.

Trötthet som orsakas av muskelsjukdomar
En annan sorts trötthet förekommer vid sjukdomar där muskler och nerver inte fungerar tillsammans som de ska. Man brukar tala om neurologiska sjukdomar. Dit hör MS, multipel skleros, där trötthet i kombination med dubbelseende ofta är det första symtomet. Tröttheten blir ofta värre under dagens lopp, även om man kände sig pigg när man vaknade. Ofta kombineras tröttheten med en svaghetskänsla i delar av kroppen.
Människor med muskelsjukdomar som till exempel myastenia gravis drabbas av så kallad muskeltrötthet. Då kan man bli trött bara av att lyfta armarna, tugga maten eller utföra andra enkla rörelser.