lördag 30 mars 2013

613. Långfredag vad betyder det? Namnet lång alltså

Gårdagen= Långfredagen
Ja, visst har man sina funderingar, vad betyder egentligen långfredag, att det är en speciellt lång dag, jo, kändes så när man var barn och varför, finns väl en förklaring som många med mig inte kände till, som barn alltså, för dagen har ju lika många timmar som alla andra dagar. Sökte och hittade denna förklaring.

Långfredagen  (Från Wikipedia)
Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.
Firandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

I Sverige var de flesta offentliga nöjestillställningar tidigare förbjudna på långfredagen. Detta gäller inte i modern tid, från vilket år man nu skall räkna som modern, varje årtionde eller...alla som får leva, lever ju i sin moderna tid.

Sverige
Historiskt perspektiv. I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. Under 1870-talet klädde sig många i svart. Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. I och med detta präglades dagen av stillhet. Allmän frid skulle råda och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter och måltiderna bestod av enkel mat. Inte minst för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig. Många barn var tvungna att vara finklädda, vilket dock även gällde andra helger. Sveriges Radio spelade kristna sånger, men inte världsliga!?

I kyrkan
I den kristna kyrkan är långfredagen en sorgedag. I Svenska kyrkan på långfredagen hålls en andakt som kallas korsvägsandakt för att minnas Jesus lidande. Långfredagsgudtjänsten är en unik gudstjänst, där alla uttryck för glädje har bortfallit: endast psalmsång, textläsning, predikan, trosbekännelse och förbön (ofta i form av litanian) förekommer. Vanligtvis hålls andakten på eftermiddagen vid 15.00-tiden för att koppla samman med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen. På kvällen kan kyrkan anordna gravandakt. Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick då han korsfästes. Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

I Sverige är långfredagen en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Påskdagen infaller söndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars.

I Sverige bytte man kalender från den gamla stilen till den nya stilen 1753, vilket i praktiken innebar ett byte från den julianska till den gregorianska kalendern. Man övergick dock inte till de nya reglerna för att bestämma när påsken infaller förrän 1844. I början av 1700-talet när den så kallade svenska kalendern innebar även detta att påsken inföll vid andra tidpunkter inom den Svenska kyrkan.
Det tidigaste möjliga datumet som påskdagen kan infalla på är den 22 mars och det senaste är den 25 april. Mitt emellan dessa båda datum ligger den 8 april, som på sätt och vis alltså kan sägas vara det mest typiska påskdags-datumet.

Lite fakta om Långfredagen o påsken.
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngfredagen  för den som är intresserad av den religiösa historien.

I en del kyrkor får deltagarna en påsklilja i samband med gudstjänsten. Eftersom Kristi Uppståndelse är den största kristna festen är gudstjänsten extra högtidlig och anses vara kyrkoårets viktigaste.

PS
Jag vet inte om det förekommit i Svenska kyrkor. Den seden har jag aldrig hört talas om men har heller aldrig varit i kyrkan de dagarna. Men förklarar ju varför den heter påsklilja och är så viktig till påsken men utan religiös tanke för de flesta gissar jag. Jag föredrar en bild på påskliljor utan religiös innebörd.