lördag 30 mars 2013

613. Långfredag vad betyder det? Namnet lång alltså

Gårdagen= Långfredagen
Ja, visst har man sina funderingar, vad betyder egentligen långfredag, att det är en speciellt lång dag, jo, kändes så när man var barn och varför, finns väl en förklaring som många med mig inte kände till, som barn alltså, för dagen har ju lika många timmar som alla andra dagar. Sökte och hittade denna förklaring.

Långfredagen  (Från Wikipedia)
Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.
Firandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

I Sverige var de flesta offentliga nöjestillställningar tidigare förbjudna på långfredagen. Detta gäller inte i modern tid, från vilket år man nu skall räkna som modern, varje årtionde eller...alla som får leva, lever ju i sin moderna tid.

Sverige
Historiskt perspektiv. I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. Under 1870-talet klädde sig många i svart. Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. I och med detta präglades dagen av stillhet. Allmän frid skulle råda och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter och måltiderna bestod av enkel mat. Inte minst för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig. Många barn var tvungna att vara finklädda, vilket dock även gällde andra helger. Sveriges Radio spelade kristna sånger, men inte världsliga!?

I kyrkan
I den kristna kyrkan är långfredagen en sorgedag. I Svenska kyrkan på långfredagen hålls en andakt som kallas korsvägsandakt för att minnas Jesus lidande. Långfredagsgudtjänsten är en unik gudstjänst, där alla uttryck för glädje har bortfallit: endast psalmsång, textläsning, predikan, trosbekännelse och förbön (ofta i form av litanian) förekommer. Vanligtvis hålls andakten på eftermiddagen vid 15.00-tiden för att koppla samman med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen. På kvällen kan kyrkan anordna gravandakt. Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick då han korsfästes. Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

I Sverige är långfredagen en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Påskdagen infaller söndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars.

I Sverige bytte man kalender från den gamla stilen till den nya stilen 1753, vilket i praktiken innebar ett byte från den julianska till den gregorianska kalendern. Man övergick dock inte till de nya reglerna för att bestämma när påsken infaller förrän 1844. I början av 1700-talet när den så kallade svenska kalendern innebar även detta att påsken inföll vid andra tidpunkter inom den Svenska kyrkan.
Det tidigaste möjliga datumet som påskdagen kan infalla på är den 22 mars och det senaste är den 25 april. Mitt emellan dessa båda datum ligger den 8 april, som på sätt och vis alltså kan sägas vara det mest typiska påskdags-datumet.

Lite fakta om Långfredagen o påsken.
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngfredagen  för den som är intresserad av den religiösa historien.

I en del kyrkor får deltagarna en påsklilja i samband med gudstjänsten. Eftersom Kristi Uppståndelse är den största kristna festen är gudstjänsten extra högtidlig och anses vara kyrkoårets viktigaste.

PS
Jag vet inte om det förekommit i Svenska kyrkor. Den seden har jag aldrig hört talas om men har heller aldrig varit i kyrkan de dagarna. Men förklarar ju varför den heter påsklilja och är så viktig till påsken men utan religiös tanke för de flesta gissar jag. Jag föredrar en bild på påskliljor utan religiös innebörd.

torsdag 28 mars 2013

612. Jaha, då är den här, påsken

Det har varit en del fina dagar nu med mycket sol men tyvärr inte så mycket värme för de stora snöhögarna de finns kvar och det är bara en del släntar som är snöfria någorlunda i alla fall.
Men när det gäller inglasad balkong får man se upp med växter för där blir det väldigt hett och lätt gjort att bränna växten även om den står en bit från fönstren. Bara att dra ned persiennerna och öppna ett fönster där, nu för att skydda allt från solen, inte precis nåt man vill nu när det äntligen är soligt.
Åkte iväg till kyrkogården efter klockan 17 och satte de 2 små krukorna med påskliljor där, som jag brukar till påsk, men det är kalla kvällar och nätter med många minusgrader, så det är frågan om de klarar sig några dagar. Tände ljus i lyktorna. De är fortfarande väldigt mycket snö där. Kändes extra konstigt och tomt idag när jag åkte därifrån.

Vill inte fira nån påsk vill inte fira nån storhelg alls men nu är det så att den kommer ändå varken man vill eller inte och det finns ju många som tycker om storhelger och då blir det några dar extra ledigt för dem som arbetar. Skönt för många få de dagarna tillsammans med familjen.
Så mitt i allt vill inte, skall jag önska er alla en

Trevlig påskhelg alla 

Ta hand om er och kör försiktigt ni som är ute i trafiken.

PS. Lite Historia om påskkärring


Påskkärring, även påskkäring, påskakärring och påskakäring, är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt tradition flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Anknytning till 1600-tals häxorna [redigera]Idén med påskkärringar anses komma från 1600-talets häxor. På 1660- och 1670-talen var häxprocesserna som värst i Sverige och hundratals avrättades efter att de antagits ha åkt till djävulens gästabud. Gästabudet hölls i en praktfull gård på en plats som ofta, men långt ifrån alltid, kallades för Blåkulla. Häxorna trodde att de serverades massor av läckerheter, men det var i själva verket grodor, ormar och paddor.

För att skrämma iväg häxorna tände man eldar och sköt med gevär. Något som lever kvar än idag i form av påskbrasor, valborgsmässobål/majbrasor och påsksmällare.

Är påskkärringar verkligen häxor? [redigera]Påskkärringar bygger på folktro och kan skilja sig ganska mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet. Det förekommer att påskkärringar har tillbehören kaffepanna, en svart katt och kvast. Flera av dessa attribut har ingen direkt koppling till den tidens häxor. Kaffe dracks inte i Sverige på 1600-talet och inte heller finns svarta katter omnämnda i rättsprotokoll från den här tiden.

Påskkärringstradition
Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare. Påskkärringar rapporteras mest från Bohuslän, Dalsland, Värmland
och delar av Västergötland och det var främst under påskaftonskvällen som de begav sig ut för att tigga.

Nu för tiden är det i Sverige vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. En påskkärring är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huckle. Pojkar kan alternativt klä ut sig till påskgubbar, med tidstypiska herrkläder, hatt och mustasch. Det finns även barn som i stället väljer att klä ut sig till katt eller hund. Tillsammans går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskkort som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag. Under senare tid har det blivit vanligt att barn får klä ut sig till påskkärring i skolor och förskolor.

Uppgifter hämtade från
Påskkärring - Wikipedia   sv.wikipedia.org/wiki/Påskkärring



fredag 22 mars 2013

611. Inte har det tinat nåt idag heller..

Idag var det till att åka iväg till bilbesiktningen på den årliga kontrollen. Nää, fanns inga fel den här gången heller men jag kör ju inte särskilt mycket även om min bil hunnit bli 7 år. Köpte den ny 2006. Otroligt så tiden går. Jag har kört unjefär 125 mil på de åren och dessutom gjorde jag en underedsbehandling för nåt år sedan. Visserligen står den ute men under tak men som sagt, inga långfärder precis. Nästa blir att få ombytt till sommardäck och där har jag tid den 4 april, undrar om det hunnit komma nån vår till dess. Tänk om det blir snöstorm och halka, tur jag har gångavstånd till affärer, så svälta behöver jag inte. Däcken lämnar jag kvar, för förvaring där jag gör däckbytet tills det är dags nästa gång. Behöver inte ens ringa själv och beställa tid, får en tid hemskickad med brev. Snart ramlar väl bena av en, för man behöver dem bara för ta sig till och från kök och sovrum, hahaha. Allt går att få via nätet och en dator, tja nästan allt i alla fall.
Kallt ute är det och snö kommer det fortfarande lite då och då. Men det kommer en vår i år med, tror jag!

Så här kan den bilden se ut, då till sommaren, den är tagen bara en liten bit ifrån där jag bor.


Det här är den oerhört stark berättelse av en persons resa mot oändligheten, en person som drabbats av cancer. Vilken enorm kraft det ändå finns i en människas kamp för att förlänga sitt liv och ge det innehåll.

torsdag 21 mars 2013

610. Tillbaka till livet

Hur hittar man tillbaka till livet?
Vi är många, många som ställer oss den frågan och det finns lika många svar som det finns sörjande föräldrar, så ingen väg är fel väg, vi måste alla hitta vår egen men den är inte spikrak, den är som stormiga hav, mörka skogar och djupa brunnar utan ljus, vissa dagar går det någorlunda några timmar, andra dagar vill man inte ens kliva upp ur sängen. Det går månader, år efter år, innan man kommer en bit. Men som alltid är det olika för olika personer. 
Den här frågan ställdes till andra föräldrar, ja det var mammor som svarade. Det fanns olika svar men allas svar var, det vet jag inte men så här fick jag hjälp. osv.
Mitt eget svar blev 
Jag säger som många före mig, en timma, en dag i taget och andas, andas. För mig var det nog så, att jag tänkte så här, att jag måste klara detta för dem jag har kvar (barn o barnbarn i mitt fall) för jag vill inte orsaka dem mer smärta än vi alla redan har. Hur svart jag än ser/såg på livet efter vår/min förlust. Många gånger ville jag ge upp, för det gjorde så ont, en smärta som är både psykisk och fysisk. Men jag har inte en aning om hur jag klarat det, för smärtan som rivit i både kropp och själ, är obeskrivlig, man är hudlös, kraftlös och totalt bortom verkligheten men sakta, sakta upptäcker man en dag, att idag har jag klarat det rätt bra, men det tar lång tid, flera år för mig, men det är bara min/din tid som räknas, inte vad andra tror, för din sorg är din, och i den är man helt ensam, även om det finns andra runt om. Att kunna prata med dem som själva mist barn och som gått och går igenom samma och överlevt, fast man inte tror det första åren, det gör att man ändå känner hopp, att en dag kan man faktiskt skratta, utan att känna skuld, man kan känna att det går att leva, men att man måste bygga upp ett nytt liv. Det tar tid, lång tid, många år och det tar mycket kraft. Det kan också dyka upp små guldkorn (som någon sa) på vägen, något som ger energi och glädje på vägen, den väg som vi inte valde själva. Det liv vi aldrig ville ha men blev påtvingade. Det är snart 9 år sedan jag miste min dotter i cancer men jag har fortfarande dagar då jag gråter, djupa smärtsamma tårar . 

 
Naturligtvis kan jag inte skriva allas svar här men genomågende är det tydligt att vi alla kämpar var och en på vårt vis, en hård kamp, olika men ändå väldigt lika. Smärtsam, hudlös och väldigt slitsam både för kropp och själ och vägen tiden är lång, den går inte att räkna i månader eller år, för där finns inga klara stopp, det är en process som pågår hela livet ut. Men den blir lättare att leva med, på samma gång som man inte kan förstå, har det verkligen gått så lång tid sedan jag såg eller pratade med min son el dotter. Ibland känns det också som att - nej, det är inte verkligt, kan det verkligen vara sant, nog kan jag väl ta upp telefonen och ringa till mitt barn. I mitt fall fanns jag/vi där hos henne när hon lämnade oss, så vi vet, vi såg, vi hörde men ändå är det svårt att ta in att verkligen förstå det som hände. Hur skall då de föräldrar som mist sina barn på ett annat sätt, de som får besök av en präst el polis som meddelar vad som hänt, eller hittar sitt barn själva. Det måste vara ohyggligt.
Så klart skall jag träffa min dotter igen, men inte idag, utan en dag längre fram, då skall vi åter ses igen.

tisdag 12 mars 2013

609. Våren dröjer

Nu blev det tvärstopp på töandet av snön och vi fick väldigt kyligt igen. Har varit ända ned till -15 gr. kallt
Halva mars har snart gått, det här blev en oändligt lång vinter och jag hoppas verkligen att våren sätter igång på riktigt snart och att vi får en varm skön vår och sommar för det behöver vi alla. Men solen har vi i alla fall fått se och dagarna blir längre och ljusare.

Resan söderöver blir i slutet av maj och det blir en släkt träff. Vi kommer att åka bil, jag och son m fam + en till, det blir i 2 bilar. Blir nog borta omkr 4-5 dar, 2 av dagarna går till resan, en för resan ned och en för resan hem och då blir det en övernattning på halva vägen hem, det är långt 80 mil en väg och med 2 småbarn är det nödvändigt med många stopp. På hemresan skall vi troligen passa på att åka till Gekå i Ullared och shoppa loss, fast alla säger bara Ullared det är sveriges största varuhus, där finns allt och till väldigt låga priser, och det är rena invandringen där på somrarna. Folk från hela sverige och jag tror till och med att det kommer busslass och enskilda bilar från andra länder Jodå, jag har varit dit också ett antal gånger när jag varit på besök hos dottern och det har funnits tid för att åka dit, är omkring 10 mil från där hon bor men det var några år sedan nu och de har blivit ännu större sedan dess. Det blir en intressant resa det här och intressanta möten.
Här händer inte så mycket mer än folk varit ovanligt långtids sjuka i influensan, som i år den verkar starta om och om igen för många. Jag gissar att de besvär jag råkade ut för med värk och svullnad i kroppen också var nån slags virus. Nu mår jag faktiskt rätt bra. Bara det att kylan inte är så bra för händerna för de blir stela och värkande trots jag inte är ute. Men det blir troligen också bättre bara det blir varmare.

 7 mars ser det ut så här nedanför min balkong mycket snö kvar men solen skiner
14 februari var lite mulen dag men inte så stor skillnad på snömängden